Turkse of Griekse konflloksaus.
Nodig;1000 gram Yoghurt(grieks of turkse)
1 bol knoflook
1 komkommer
peterselie
peper.
Het maken.
Pel en snij de knoflooktenen erg fijn (stampen in vijzel kan ook of raspen met kleinste rasp)
Rasp de komkommer niet te klein en laat het uitlekken op een schone doek(of als je van dunne saus houd kan het vocht erbij)
Giet de yoghurt in een grote kom, roert makkelijker. Voeg de knoflook en komkommer toe en strooi er wat peterselie bij.
Roer dit goed om zodat alles een geheel wordt.
Nu komt het belangrijkste.
Neem een lepeltje en ga proeven. Naar gelang je de peper toevoegt. Peper hoeft niet eens heel veel te zijn. Gaat om de touch.
Brengt het geheel niet te sterk op smaak, ook de knofllook kan je later nog toevoegen of minder gebruiken als je niet zo van sterke geur houd.
Mijn ervaring is dat de smaak niet gelijk doorkomt. Vrees niet.
Als het klaar is gooi het geheel terug in de orginele verpakking en sluit het af. Of als je een grote afsluitbare pot heb van 1.5 liter doe het daarin.
Een waarschuwing vooraf.
Als je dit gaat eten zoals hierboven staat, laat je partner, huisgenoten ieder geval een hapje nemen.
Onthoud ook dat hoe elke dag dat de saus niet opkomt, 1 liter is best veel, de saus in afgesloten pot, de geur intenser word en zeker scherper.
Serveren met;
Shoarma, Kofte, Civapcici, Pilav, kebab.
eet smakelijk.